! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Post-world music Lira Gillar

Rokia Traoré

Beautiful Africa

Skivbolag: Nonesuch Records/Warner
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 27 maj 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mali är ett av Afrikas allra hetaste musikländer, och Rokia Traoré en av de allra hetaste musikartisterna från Mali. Uppväxt i en överklassmiljö, delvis i Europa, sökte hon sina musikaliska rötter i Mali och blev snabbt ett namn – först i Europa, som tände på hennes moderna rockiga afrikanska stil. Visserligen med traditionella instrument, men i en egen modern stil, inte folkmusik, inte blues, inte rock, men något nytt och eget.
Mångas syn på afrikansk musik har nog ändrats tack vare Rokia. Hon sjunger, spelar gitarr, dansar och har stor karisma på scenen. Efter skivdebuten 1998 är hon nu framme vid sitt femte album. Det allra bästa av de tre senaste som jag haft glädjen att höra och spela många gånger. Rokia brukar sjunga om respekt för tradition och relationer, på modersmålet bambara och på franska, någon gång på engelska.
Sedan de senaste händelserna i norra Mali med fundamentalister som med sina sharialagar försöker förbjuda mycket, bland annat musik, har hon engagerat sig i skolor och stöd för unga i Mali, och hon har deltagit i åtskilliga internationella galor som uppmärksammat vad som händer I landet med många gamla kulturriken och stolta traditioner.
Beautiful Africa är en fantastiskt fin platta med musik som gungar på så stadigt och ändå så poetiskt. Post-världsmusik kanske man kan kalla det.

Annonser