! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gränsöverskridande musik mellan Sveriges och Norges nord

Rim

Båten

Skivbolag: Playing With Music
Recenserad av: Luise Rube
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gränser finns i vissa fall bara i våra huvuden och är till för att överskridas. Svenskorna Elin Jonsson (fiol, sång) och Sunniva Abelli (nyckelharpa, sång) samt norska Hilde Fjerdingøy (durspel, sång) och Jo Einar Jansen (fiol, hardingfela, sång) är var för sig framgångsrika musiker som i samband med Nordic Master-utbildningen tillsammans utforskade Nordens olika musikstilar. På detta deras andra album använder de sig av, som jag tolkar det, en metafor där båten är medlet att komma över gränsen. Och vägen över vattnet som gräns kan vara på olika sätt vilket blir tydligt i musiken.
Såsom vågorna är musiken än lugn än brusande, än rockig och än superfolklig eller allt samtidigt. Sfäriska och dystra toner byts mot glatt och dansant sväng utan dess like. Var och en av musikerna här har sin alldeles egna personliga stil som får plats i arrangemangen vilka i sin tur influeras av olika delar av Norden. Såklart hör vi svenska och norska toner men även lite brittiska i första spåret Sigrids doppolska och tydliga finska influenser hör jag i min favoritlåt Protestpolkan.
Båten är en spännande resa som för oss över oroliga, snabba och lugna vatten, för oss i hamn och förunnar oss glada gränsöverskridande möten.

Annonser