! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ett landskap samlar krafterna

Diverse Artister

Avtryck – En jubileumsskiva med Dalarnas Spelmansförbund

Skivbolag: Dalakollektivet Records
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 12 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Även folkmusiker behöver organisera sig för att värna om och utveckla sina intressen. Under den gångna hösten är det 70 år sedan Dalarnas spelmän bildade sin gemensamma organisation med en styrelse bestående  av dåtidens mer kända spelmän  och kulturpersonligheter.
Den förste ordföranden i spelmansförbundet, Knis Karl Aronsson, fullgjorde sitt uppdrag från starten 1943 till sin död 1980. Denna höst är det 100 år sedan han föddes och jubiléet hedrar honom med en minnesskrift om hans liv och livsgärning inom landskapets folkliga musikarv. När spelmansförbundet samtidigt ger ut sin jubileumsskiva är det med en imponerande samling av enskilda nutida spelmän och spelmanslag från landskapet.
Det är ingen överdrift att påstå att Dalarna har en särställning inom folkmusiken. Detta såväl bland mängden aktiva utövare som i det rika låtmaterial som finns och i den mängd av lokala variationer som känneteckar låtspelet.
Vi ska inte tro att den jubileumsskiva som nu ges ut präglas av högtidlig uppvisning och historik. Tvärtom är samlingen gjord med ett ytterst omväxlande urval av låtar som förs fram av skiftande konstellationer av spelmän med olika spelsätt, både i solospel och gruppspel men även vokalt och sirligt utbroderat. Men också genom bastant klingande spelmanslag av mer traditionellt slag.
Dessa samlande grupperingar är spridda runt om i landskapet och tillvaratar en pedagogisk inskolning i repertoar och folkligt allspel. De 26 numren på skivan är en brokig framtagning av låtar som under lång tid haft sin tyngdpunkt i Dalarna. Det låtspel som ofta vuxit fram ur den enskilde spelmannens fördjupning av sin speciella repertoar och särart, men som med tiden kommit att ingå i en allmänt spelad och uppskattad spelform – grunden för de avtryck jubileumsskivan förtjänstfullt vill förmedla.

Annonser