! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrorock

Sunburst

Ave Africa

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sunburst var ett afrorockband från Tanzania, vars första och enda lp firar sitt 40-årsjubileum i år. I samband med detta passar brittiska Strut Records på att släppa en dubbel-cd med allt bandet spelade in, sånär som på någon demo.
Ave Africa innehåller det självbetitlade albumet från 1976 plus samtliga singlar som bandet gjorde för skivetiketterna Moto Moto och TFC mellan 1973 och 1976. Därtill en sju spår lång radioinspelning från 1973 varav flera låtar är helt outgivna tidigare.
Britten Peter Bagshawe bodde i Zambia i början av 1970-talet då han råkade på Sunburst och snart var Bagshawe bandets manager. Sunburst bildades redan 1970 av gitarristen Hembi Flory Kongo från Zaire. Medlemmarna var födda i sex olika länder, och Zambia-bördige James Mpungo hade hand om leadsången.
Gruppens lp släpptes i samma veva som den så kallade Zamrock-scenen var som hetast, med band som Witch och Ngozi Family. I musiken blandas det traditionellt afrikanska med västerländska rockinfluenser. Trots detta kan bandets texter handla om att inte låta sig bli alltför västerländskt påverkad, mitt bland andra texter om frihet, kärlek och uppmaningar till att arbeta hårdare.
Att musiken inte är modernt inspelad och putsad förläner den en historiskt tintad prägel. Och det svänger rejält.

Annonser