! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Indieroots(folk)rock

Siba

Avante

Skivbolag: Mais Um Discos/Border
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 25 sep 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den brasilianske musikern Siba är barn av 1990-talets manguebeat-musik-och -kulturrörelse med bas i Recife i Pernambuco i nordöstra Brasilien. Hans tidigare band Mestre Ambrósios musik var baserad i den dansanta dragspelsmusiken forró, dock i modern tappning.
I dag ägnar sig Siba åt sitt soloprojekt, ett fyrmannaband som bär hans namn. Han fortsätter i bästa manguebeat-anda med att skapa alternativ musik genom att blanda diverse stilar med bland annat folklore från nordöstra Brasilien. Sjunger gör han också, samt spelar gitarr och altfiol. När man lägger till vibrafon, tuba, trummor, keyboards och flöjt på sina ställen har man trollat fram en av de mest intressanta mixar i nutida brasiliansk musikliv. Albumet har starka inslag av afrikansk gitarrmusik.
På spåret Um verso preso bidrar artisten Lirinha med sång. På Canoa furada hör man Teço Cardosos uppfriskande flöjt. Och på Qasida drar Fernando Catataus iväg med smått psykedeliska, 70-talslika gitarrsolon.
Ingen karnevalskiva med bossa nova och samba precis utan en slags experimentell hybridmusik. Men garanterat ”äkta” brasilianskt, en blandning av portugisiskt, afrikanskt och brasilianskt ”urfolkligt”. Eller som Siba själv säger, ”poetisk gatumusik i Pernambuco-stil”, men med hans egna kompositioner och arrangemang. Så kan Brasilien också låta.

Annonser