Skivrecension

Atacama Sound System
Worldbeat/elektroniskt

Atacama Sound System

Atacama Sound System

Skivbolag: Howling Jazz!!!
Format: DL
Recenserad av: Fredrik van der Lee
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Det är alltid spännande med otippade möten. Under namnet Atacama Sound System har svensk-chilenaren Paulo Murga fyllt matberedaren med sin kärlek till Andernas musikaliska traditioner, baktakt, dansrytmer, lite jazz och några rejäla nypor electronica – och sedan vridit på mixern.

Slutresultatet är en ganska varierad maträtt, men en rätt som tyvärr aldrig lyckas lämna sitt ganska enahanda halvtempo en bit från dansgolvets mitt. Det tar liksom aldrig riktigt fart. Här finns alltså mer som påminner om, säg, Gotan Projects bakåtlutade stunder än av välbehövligt uppfordrande och dansant upptempo. 

Melodierna vilar på en gedigen bas av elektroniska rytmer, ovanpå vilket det strösslas med tjusigt zampoña-blås, svävande quena-melodier och plockande charango. Samt en frikostig dos spoken word av den chilenske poeten José Segovia. Här finns dub-slöa spår som Camanchaca och Pataki Andino, jazzigare utflykter som Mama Kenha, triphoppiga Pullman Bus, och Manu Chao-gung i El Purikamac. 

De tio spåren må lunka på i samma takt mest hela tiden, men lyckas ändå vara tillräckligt varierade för att hålla liv i intresset, någonstans mellan en lounge-dj:s eftermiddag och en sen efterfest.


Fler recensioner

Annonser