! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Alternativ akustisk folk

Iva Bittová & Čikori

At home

Skivbolag: Indies Scope
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 4 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Genrebestämningen är från det tjeckiska bolagets egen sida, ”experimentell singer-songwriter” kunde man också säga, för särskilt mycket folk är det inte. Jazzinfluenserna är tydligare och i vad som är Bittovás egen favorit enligt pressinfon, titellåten At home, märks att hon gillar Laurie Anderson.
Nämnas bör, för de som inte känner till Bittová, att hon slog igenom stort med dubbel-cd:n Bílé inferno 1997 och att At home här uppges vara den skivans uppföljare, på så sätt att det återigen är ett samarbeta med gitarristen och låtskrivaren Vladimír Václavek. Även samma basist medverkar, Jaromír Honzák.
Bittova är precis som Laurie Anderson en skicklig violinist men hennes fiolspel dominerar inte här, däremot är det många och snygga trumpetsolon med Oskar Török som också ingår i Čikori. Av gästerna lägger jag mest märke till Ivo Viktorins fina bakgrundssång i Břizy.
Bittovas egen sång går från det helt normala till det avantgarde-operamässiga. Detta är inte en helt lättlyssnad skiva men där finns gott om stilfulla inpass från musikerna. Det är ofta harmoniskt ganska vackert, och det är ju skickligt att lyckas kombinera allt detta i en helhet. Avslutningen heter Andĕl, vilket också är namnet på Tjeckiens motsvarighet till en Grammis. Kanske har sångtiteln inte ett dugg med tävlingen att göra, men vi får se – omöjligt är det inte.

Annonser