Skivrecension

At first light
Gitarr

Ralph Towner

At first light

Skivbolag: ECM/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Ralph Towner är en av de äldre veteranerna på musikscenen som var med och bröt ny mark mellan de etablerade genrerna och hans musik är fortfarande mycket svår att klassificera, så strunt i det: jag kallar genren ”gitarr” utifrån det faktum att han här endast spelar på en klassisk gitarr. 

Otaliga är de samarbeten han verkat i, men nu är det helt renskalat, bara Ralph Towner och hans gitarr. Han hyllar ECM-producenten Manfred Eicher i programförklaringen och de har haft ett långt samarbete.

En särskild egenskap med Towner är att han är skolad på piano (mamman var pianolärare), vilket har präglat även hans gitarrspel. Musiken är mycket atmosfär och inte särskilt styrd av en struktur, därigenom kan man uppleva att ett spår börjar utan en tydlig inledning och det kan också sluta utan att man får en förnimmelse av att en tydlig slutpunkt har satts.

Det blir i stället ett utsnitt av en musikalisk kavalkad där man kan höra många olika influenser fladdra förbi snabbt i ett kontinuum som inte stannar upp. På det sättet blir musiken en strömfåra eller ett blodflöde hämtat från Towners kreativa hjärnhalva.


Fler recensioner

Annonser