Skivrecension

As we speak
Raga-bluegrass-fusion

Béla Fleck, Zakir Hussain, Edgar Meyer, Rakesh Chaurasia

As we speak

Skivbolag: Béla Fleck Productions/Thirty Tigers
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Banjovirtuosen Béla Fleck är det närmaste en ledare man hittar på denna inspelning. Ändå är det en mycket demokratisk inspelning på så sätt att alla musikerna har likvärdiga roller, även Chaurasia som är den som inlemmades sist. Fleck och Meyer har samarbetat länge och Beck träffade Hussain för cirka femton år sedan och trion spelade då in The melody of rhythm med Detroit Symphony Orchestra. 

När man nu spelar som kvartett (banjo/tablas/kontrabas/bansuriflöjt) blir det en mycket välbalanserad inspelning. Mycket av musiken är improviserad trots att man rör sig mellan så olika musikaliska poler som indiska ragas och bluegrass, med inslag från jazz och klassisk musik. En bidragande orsak till den fina mixen är att instrumenten rör sig inom olika frekvenser, de stör aldrig varandra eller tar fokus från ett annat instrument. 

I tolv varierade spår får vi höra hur instrumentens roller växlar, hur olika tempon avlöser varandra och hur musikerna svarar på kollegernas fraser och rytmiker. Detta är en naturlig och lysande fortsättning i en ”genre” som uppfanns en gång av John McLaughlins grupp Shakti där Hussain är medlem sedan starten.


Fler recensioner

Annonser