Skivrecension

Andra
Kompostmodernism

Ishaaq

Andra

Skivbolag: Coop Records
Format: LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Coop Records har hamnat i nyheterna för sin ambitiösa skivavdelning i Visby. Entusiasterna bakom det personliga urvalet i butiken driver dessutom skivbolag, med allt från The Soundtrack Of Our Lives-gitarristen Mattias Bärjeds soundtrack till tv-serien Upp till kamp till det Kite-relaterade projektet Småland. Nu kommer också den svensk-indiske artisten Ishaaqs nya album.

Redan debutalbumet från den miljömedvetne Ishaaq släpptes på återvunnen vinyl, och 2023 tar han det hela ännu längre. Enligt uppgift blir Ishaaq och Coop Records i och med releasen av uppföljaralbumet Andra vinylpionjärer genom att släppa världens första album av biologisk nedbrytbart material. Komposterbar bioplast är melodin.

Musikaliskt går Ishaaqs låtar i en kongenial stil. Manu Chao, reggae, indiska klanger, proggig rock, psykedelia, musik från andra världsdelar – allt möjligt och omöjligt smälter samman i Ishaaqs estetik. Kompostmodernism.

Lägg till medvetna texter med ekologi och rättvisa som självklara ämnen, idel kritik av storbolag och andra samhällsproblem och du har en skiva som tar sin lilla tid att metabolisera, även via mänskliga öron och sinnen. Men det är värt besväret, om du är lagd åt det här hållet.


Fler recensioner

Annonser