! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Utanför genrerna

Klimaforandringer

Ånder

Skivbolag: Mom Eat Dad
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 10 maj 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ånder, ja. Det är danska och betyder både ”att andas” och ”andar”. Danska septetten Klimaforandringer albumdebuterar med denna sex spår långa skiva där genretillhörigheten inte är det viktiga. Spellustan och leklustan är desto påtagligare. Inte för att inledande låten Ånder, ånder ut är någon munter öppning. Tvärtom, här möts stämningar från gammal europeisk artrock och mörk postrock med drone-draperier. Afrikanska slagverk smattrar till och signalerar att Klimaforandringer är ett band med många influenser och inställningar.
Mycket riktigt är efterföljande låten Läger med hjul betydligt muntrare. Ett muterat, svårbestämbart afrikanskinfluerat beat får sällskap av theremin-liknande ljud och så hackas rytmerna upp och liksom stammar fram. Härligt svårstämplat men också härligt lättgillat. När det återstår två minuter bryts allt plötsligt upp, och snart svävar låten ut i en nästan progressiv odyssé.
Karavane rymmer både glitchiga electronica-inslag och en smått hypnotiserande elgitarrslinga. Inte det här Liranumrets bredaste musik. Masker påminner – passande nog – inledningsvis om Goat men kommer snart in i ett postprogressivt (japp, där har ni det nya ordet för dagen!) flöde.
Så där håller de på, Klimaforandringer. Afrikanska gatugitarrer möter datormanipulationer och noise-rockiga krevader.
300 exemplar har pressats på en tolvtums svart vinyl så intresserade får agera kvickt för att norpa ett fysiskt ex.

Annonser