! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Orientaliskt

Idan Raichel

And if you will come to me

Skivbolag: Cumbancha
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 25 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På ett kafé i Tel Aviv för tio år sedan hörde jag intressant bakgrundsmusik, helt ny för mig, och tog reda på vad det var: Idan Raichel, ett ganska stort namn i Israel. Sedan dess har jag lyssnat på det mesta han gjort på skiva. Uppriktigt sagt en ganska ojämn produktion, men i sina bästa stunder riktigt attraktiv i sin milda orientaliska pop med inspiration från både Afrikas horn och Europa och stundtals aningen avantgarde.
Årets platta And if you will come to me är lättsam och poetisk och inte särskilt olik hans tidigare skapelser. Det mesta är riktigt kul att lyssna på men snubblar då och då ned i en ett slags Mello-dike och blir då trallvänligt banal. Riktigt bra är det när fina Marocko-israeliska sångerskan Zehava Ben får ta hand om hela sångpartiet i Ahava Kazo, A love like this.

Idan Raichel har ofta gäster på sina skivor, och ibland framstående gäster i publiken som till exempel Barack Obama. Han turnerar i många länder men det riktigt stora internationella genomslaget har inte kommit än. Det vore han värd. Kanske sker det inte med den här skivan heller, möjligen med en greatest hits där allt hans bästa är med.

Annonser