! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mjukt beat

Ancient Agents

Ancient Agents

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 10 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är riktigt kul att få vara med och lyssna på de här gubbarnas musikaliska samtal i en studio i Stellenbosh, Sydafrika: Reza Khota, gitarrer, Schalk Joubert, bas, Fredrik Gille, slagverk, och Ronan Skillen, mer slagverk. Var och en bidrar med låtar som leder till improvisationer och musikaliska dialoger. De har en löst hopfogad grupp som turnerat lite i Sydafrika och med hjälp av crowdfunding spelat in den här plattan.
Tre av fyra är födda eller bosatta i Sydafrika och är väletablerade i den jazziga musikvärlden där och i viss mån internationellt. Fjärde man är svenske Gille, en till synes ständigt världsturnerande slagverkare och deltagare i diverse band som Radio Tarifa, Väsen, Bazar Blå, The Cairo Project med mera och kompare till svenska och internationella musiker på turnéer.
Här fungerar hans slagverk väldigt bra ihop med Skillens, utan att det blir en uppvisningssession för slagverkare bara. Kul sättning med två gitarrer och två slagverk. Plattan är inspelad i Sydafrika, men det afrikanska är inte särskilt betonat. Som lyssnare är det bara att ta till sig musiken och inte fundera så mycket på vilken etikett man ska klistra på den. Men som recensent vill man ju gärna ange en genre, om inte annat som konsumentupplysning för den som inte lyssnat själv. Så jag säger: Modern mjuk jazz med worldbeat. Avancerat och ändå lättlyssnat. Av första klassens musiker.

Annonser