! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Wadada Leo Smith & Louis Moholo-Moholo

Ancestors

Skivbolag: TUM Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 17 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Louis Moholo-Moholo från Sydafrika lämnade hemlandet 1964 på grund av apartheid. Han är en märklig trumslagare, gör inte så mycket väsen av sig, märks tydligt ändå. Genom en sorts förhöjd närvaro ökar han pulsen, tar vara på situationens naturliga spänningar med rullande omväxlande rytmer, lätta att känna och omfatta, dova och mjukt vänliga, inte så enkla.
Wadada Leo Smith från deltabluesens Mississippi, kom ut i den moderna jazzen via AACM i Chicago. Han spelar både med och utan sordin på trumpeten. Samlad säker och exakt öser han ur både sina egna och historiens källor. Tonen är smal som ett spjut och når ända fram.
Hälften komponerat, hälften improviserat, inledningen är stillsam. En betraktelse över målaren Jackson Pollock växlar upp och har nerv. Pollocks actionpainting innebar att han målade som en improviserande musiker spelar. Siholaro, Moholos vemodiga hyllning till fadern, klingar både trygg självkänsla och undertryckt explosivitet. Avslutande Ancestors är en femdelad spontankomponerad svit som innehåller ett destillat av deras erfarenheter och kunnande. Då och då kan man dansa vals till den.
Bägge är i 70-årsåldern, har spelat länge och med många, även med varandra. Men detta är deras första skiva tillsammans. Inte är de trötta. Som vanligt från TUM är det en konstfull utgåva.

Annonser