! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tvärafrikansk hållbarhet

3MA

Anarouz

Skivbolag: Mad Minute Music
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 18 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter mer än tio år som världsmusikalisk stjärngrupp fortsätter 3MA som består av tre afrikanska strängvirtuoser att bredda och fördjupa sitt spel. Förutom sina individuella karriärer och repertoarer håller de samman sin grupp kring de olika speltraditioner de har med sig från sina respektive musik- och uppväxtkulturer.
Koraspelaren Ballaké Sissoko från Mali har en uppväxt bland grioter och en spelstil som i sina improvisationer framhäver instrumentets mest konstfulla uttryck. Från Marocko kommer oudmästaren Driss El Maloumi med sin bakgrund i inhemsk berbermusik och arabisk tradition som förenas i hans mångsidiga spel, också ibland  tillsammans med västerländska klassiska musiker. Rajery från Madagaskar är en erfaren musiker och musikskapare på det nationella instrumentet vahila som är en tubharpa.
Således en trio av mästerliga musiker med personligheter som speglas i deras klangrika musik på stränginstrument. Vart och ett av dessa har en närmast symbolisk status utifrån sin historiska och nationella hemhörighet.
När 3MA nu efter många års turnéer och sammanhållning kommer med sin nya skiva fortsätter de att i sitt täta samspel förena kora, oud och vahila till en virtuos och vackert klingande helhet. I gruppens snabbt porlande tonflöde med egen musik finns ett artisteri som mestadels skjuter solospelet i bakgrunden men förädlar den gungande gemensamma klangkroppen.

Annonser