Skivrecension

Ana Aïcha
Arabisk surfrock

Gaïsha

Ana Aïcha

Skivbolag: Zephyrus
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Niki Tegeland
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Gaïsha är en sammanslagning av en sextett skickliga belgiska musiker samt belgisk-marockanska Aïcha Haskal. Resultatet är ett eklektiskt album där dundrande, ekande surfrock och ett orientaliskt sound sammansmälter på ett förvånansvärt självklart sätt. Haskal kämpade som ung för att göra sig ett namn inom den mansdominerade musikvärlden. Som kvinna i musikbranschen var vägen kantad av hinder och motstånd. Hon revolterade som tonåring inom den dåvarande progressiva hiphop-scenen för att senare försöka slå sig fram inom arabisk klassisk musik. 

Hennes bakgrund som kvinna i branschen förmedlas genom texterna på albumet och hon lyfter rakryggat fram sina politiska ståndpunkter. Med sin melismatiska sång framför hon det ena viktiga budskapet efter det andra som underbyggs av det orientaliska och psykedeliska soundet. Låten Warakatan wa kalam berör vikten av yttrandefrihet och lyfter de människor som mist sina liv för att de tvingats fly. 

Titelspåret är albumets kanske viktigaste låt. På arabiska betyder “aïcha” att vara fri och i låten använder hon sitt namn för att utropa en påminnelse till kvinnor med liknande bakgrund om rätten och friheten till livet. Albumet sammantaget utstrålar en attityd som präglas av mod och optimism. Att skivan i sina bästa stunder låter som ett solklart Tarantino-soundtrack med ett budskap som träffar hjärtat gör det till ett av höstens mest spännande debutalbum.


Fler recensioner

Annonser