Skivrecension

Amor
Bossa/samba/jazz – originalmusik

Lena & Daniel

Amor

Skivbolag: Lobjär Recordings
Recenserad av: Eva Nikell
Publicerad: 19 maj 2021

Dela den här recensionen:

Detta är en skiva att bli uttryckligen glad åt. Det är frestande att följa duons recept på en förhöjd upplevelse genom att skapa brasiliansk fukt och hetta i badrummet och med öppen badrumsdörr hinka kyld champagne bekvämt nedsjunken i en fåtölj – eller ägna sig åt vild dans så mycket utrymmet i lägenheten tillåter. 

Lena Swanberg och Daniel Bingert är suveräna på att gestalta den brasilianska musiken – så annorlunda och så svår att få till när det gäller både tempo, tonbildning och äkta brasiliansk portugisiska. 

Här finns danslåtar i en halsbrytande rytm och mer stillsamma ”visor”, stycken som låter som om de spelats in på en bakgata med oljefat och skramliga stränginstrument som bakgrund och enkla instrumentala hyllningar till solen på stranden. 

Men mest av allt handlar det om kärlek. Amor. Jag är extra tacksam över texthäftet där Lena Swanbergs portugisiska texter är översatta till engelska, detta eftersom hennes texter är intelligenta, underfundiga, vassa och poetiska på ett sätt som inte har ett dugg med vanlig låt-romantik att göra. Att läsa dem noga är en resa i sig. 

Sammantaget en produktion som det tagit lång tid att få till och som kommer att hålla för lyssning och läsning under många år framåt.   


Fler recensioner

Annonser