Skivrecension

Altona
Folkjazz.

Flocken

Altona

Skivbolag: Kakafon Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 apr 2016

Dela den här recensionen:

Kvartetten Flocken och dess kompositör, sopransaxofonisten Ida Gillner, skapar en musik som smälter samman jazz med folkmusikinspiration från inte minst sydöstra Europa till en egen och alldeles ljuvlig skapelse. Taktarter som 11/16 och 7/8 används flitigt, och inte minst Anna Lunds trumspel gör det hela oerhört svängigt, såväl i de lugnare låtarna som när det går riktigt fort.
Gillners melodier är ruskigt snygga, temat i elvataktaren Dinos äventyr känns som hämtat från långt sydligare breddgrader än Göteborg medan Dobridyen/Gryningsfågel är en av de finaste valser jag hört på länge.
Att utse en favoritlåt på skivan är närmast omöjligt, varje spår har sin egen karaktär och är sinsemellan väldigt olika, vilket i mina ögon är en stor styrka hos en kompositör. Flocken gästas dessutom av estradpoeten Olivia Bergdahl som över långa dragspelsackord läser sin djupt berörande dikt Gryningsfågel.
Undertecknad recenserade gruppens fina debut-ep häromåret och har sett fram mot Flockens första fullängdsalbum sedan dess. Det var väl värt att vänta på.


Fler recensioner

Annonser