! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Intagande gaelisk sång

Julie Fowlis

Alterum

Skivbolag: Machair Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 16 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är lätt att tänka sig att Julie Fowlis musik är ett resultat av hennes familjerötter och uppväxt på North Uist. En ö i utkanten av de skotska Hebriderna måste väl vara lika rogivande och själsstärkande som hennes gaeliska musik, lika okonstlad och intagande. Det är precis denna standard hon håller och som nya skivan Alterum följer.
Titeln är hämtad från ett citat av Plinius den äldre, “alterum orbem terrarum” – en annan värld. Vad skivan presenterar är i sig kanske en annan värld för de flesta av oss, men några omvälvande förändringar i musiken bjuds vi inte på, med undantag för att Fowlis inte bara sjunger på gaeliska på skivan. För första gången har hon lagt till två bidrag på engelska och en galicisk ballad, Camariñas, sjungen både på galiciska och gaeliska.
Hennes aldrig sinande fatabur av hypnotiska, stillsamma ballader och lätt gungande arbetssånger behöver inga större åthävor. Inledande A phiutrag ‘s a phiuthar, ett av tre spår med stråksektion, över vilken hennes röst svävar, ren och klar som en bäck på North Uist, är i mycket en programförklaring för hela skivan.
Tre snärtiga dans- och arbetssånger bidrar med fotstampsbehov, men det är ett par smärtsamt vackra ballader som är bäst, däribland Go your way från den engelska revivalikonen Anne Briggs repertoar, i ett ljuvligt enkelt och effektivt arrangemang.
På sin förra skiva koncentrerade sig Fowlis på sången men på Alterum bidrar hon med shruti box, ukelele och low whistle. För det övriga ackompanjemanget svarar hennes vanliga gäng av erfarna musiker: Eamon Doorley (gitarr-bouzouki), Ducan Chisholm (fiol), Tony Byrne (gitarr) och Donald Shaw (piano och tramporgel) plus Ewen Vernal (ståbas), tillsammans med gästande Michael McGoldrick (flöjt, high whistle) och Donal Lunny (bodhran).

Annonser