! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Alpklezmer

Andrea Pancur

Alpen Klezmer zum Meer

Skivbolag: Galileo Music
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 19 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En omedelbar skiva. Vilket innebär många wow och aha, inledningsvis. Musik och sång imponerar och i vissa fall är igenkänningsfaktorn hög, trots att jag aldrig lyssnat på Andrea Pancur förr. Det är stor variation på sångerna, från inledande stillsamma och innerligt vackra Schon so lang via bayersk umpa-umpa till cirkusartat och joddling, men det blir en kul blandning.
Inledningssångerna tillhör toppen och Schon so lang visar att Pancur är som bäst när hon tar i som minst. Aufm markt in obagiasing är den italienske folkrockaren Angelo Branduardis stora hit Alla fiera dell’est, en så kallad kumulativ visa, det tillkommer en textrad för varje vers. Pancurs version av Bella ciao är för spretig i sitt arrangemang, beroende på att hon vill visa visans släktskap med andra visor.
Ett problem med skivan är också att viktigt textinnehåll har en tendens att tramsas bort. Vissa arr är kabaret-­artade, funkar säkert för tysktalande och på scen, men inte för mig. Hade funkat mycket bättre med lite stillsammare framföranden liknande Schon so lang.
Medverkar på sång på nästan alla låtar gör Klezmatics Lorin Sklamberg, som i och för sig har en personlig och vacker röst men den ligger ganska nära Pancurs och tillför kanske egentligen inget. Här är det ju Andrea Pancur jag vill höra och inte sångaren i det berömda New York-klezmerbandet. Trots dessa invändningar är detta en härlig skiva att lyssna på, tack vare en skicklig sångerska, intressant repertoar, många roliga instrument och det sedvanliga klezmer-är-både-snabbare-och-svängigare-än-det-mesta-öset.

Annonser