Skivrecension

Alouette
Singer/songwriter

Mårten Lärka

Alouette

Skivbolag: M. Otion Songs/Hemifrån
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 13 sep 2016

Dela den här recensionen:

Alouette är förstås i första hand en känd fransk-kanadensisk barnsång, där en lärka får se sina fjädrar ryckta som straff för att ha agerat oönskad väckarklocka. Men Alouette är numera också titeln på en tiotumsvinyl av Mårten Lärka, en trubadur och singer/songwriter från Jattendal i Hälsingland. En udda trubadur, ska tilläggas.

Den här lärkan sjunger avskalad vispop med blicken riktad åt en massa andra håll, från The Velvet Underground och indie-americana till Serge Gainsbourg och Jacques Higelin. Och numera sjunger Lärka på franska, med lånta fjädrar, kanske som ett försök att bryta sig ut ur de galnas bur? Mårten Lärka har i linje med skivtiteln mycket riktigt tidigare sjungit in skivor med barnlåtar.

Här är det dock barnsligt sinnad vuxen musik som gäller. Je suis un rocker är en simplistiskt hållen sak med elgitarr och Moe Tucker-trummor som vore Lärka kompad av ett Velours Souterrain. Idiot, idiot skulle kunna göras som en duett med sångerskan Keren Ann. Renault-hyllningen Belle quatrelle låter till och med lite som legendariska brasilianska psychpopparna Os Mutantes med en kall Perrier i handen på en parisisk bistro.

Annat är avig, franskspråkig vispop eller visrock om du vill. Knappast var mans musik, men den här lärkan har väckt mitt intresse.


Fler recensioner

Annonser