! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Vilhelm Bromanders Initiativ

Allt åt alla

Skivbolag: Signal And Sound Records
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 20 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mot kung & fosterland, Allt åt alla, Den bortglömda utopin. Titlarna sätter tonen för denna kampjazz. Svänget som en insats för en bättre värld. Skivan kör igång i ett tutande sväng, markant basspel, latinluktande brass. Men redan i spår två faller det ihop och isär i ett skrapigt väntande för att sedan övergå i vackert plinkande. Lisa Ulléns pianospel tar här både rytm och melodi till höga höjder.
På sida två (det är en vinylskiva det här) är det återigen ett mer klassiskt sväng som tar täten, dock som allra mest spännande när Ulléns Cecil Taylor-doftande pianospel dyker upp liksom i utkanten någonstans, som på sidan om, likt en oväntat välsmakande krydda i en lite väl jämntjock gryta. Innan slutet faller allt återigen isär och ihop och lyckas med detta svåra att göra det omöjligt att särskilja influenser och tidigare mottagare och sändare av den här sortens jazzmusik.
Bromanders Initiativ spelar postmodern och friflygande Mingus-bop där mer oväntade och abstrakta partier växlar takt och ton med mer välkänt blås. Just i de mer aviga kombinationerna hittas de största njutpunkterna. Känslan är dock hela tiden helgjutet helhjärtat; ett tydligt sökande i varje ton, på väg mot både en bättre värld och en bättre musik.

Annonser