! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norgebalkan Lira Gillar

Igor Dunderovic med Fettere

Ali Baba og lille lam

Skivbolag: Etnisk Musikklubb
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 2 apr 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Igor Dunderovic kom till Norge 1992 som tolvåring på flykt från Bosnien, och har skaffat sig en god uppfattning om det nya hemlandet, både dess vanor och språk. Genom kyrkokörer (”halv muslim, halv kommunist” som han säger), fotbollslag och dagis har han kommit sig från flyktingmottagningen och in i den norska själen.
På Ali Baba og lille lam har han gjort en syntes av dessa erfarenheter. Med ett gäng vänner från före detta Jugoslavien berättar han sin historia om Norge med en blandning av travesti på barnvisor, folksånger, balkantraditioner och helt egen humor. Det är fullt av ordvitsar varav jag säkert missat många (min nynorsk är inget vidare) – när Dunderovic skriver åt andra har han börjat skriva under pseudonymen Yngvar Dundervik för att slippa grammatiska ”rättelser” av norska redaktörer.
Det är länge sedan jag hörde en så rolig skiva, både textmässigt och musikaliskt. En version på Bonden och kråkan handlar om köphysteri på nätet, ett stycke i bosnisk sevdalinka-stil om den vackra och rika Kristina som dock inte kan dansa som Fatima. I titelmelodin har lammet inte söndagsskor till far utan Armani, Gucci och små små Nikesockar till lille lille bror. Skivan finns på Spotify, men man behöver nog en riktig cd med texthäfte för att hänga med i det språkliga.

Annonser