Skivrecension

Algarabya
Flamencofusion

La Banda Morisca

Algarabya

Skivbolag: Folmusica
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 12 jun 2016

Dela den här recensionen:

La Banda Morisca från Cadiz förvaltar sitt andalusiska arv, influerade av de många kulturer som på medeltiden sammanstrålade i Spanien och gjorde landet till en smältdegel av korsbefruktande inom konst, poesi och inom musiken, vilket är mest framträdande i den moriska kulturen och dess spanska symbios, flamencon.
Med kopplingar till två av de tongivande grupperna inom flamencofusion, Radio Tarifa och El Jambre, har La Banda Morisca tagit på sig att förädla ett destillat av influenserna från maghreb, Andalusien, Främre Orienten, traditionell flamenco och andalusisk rock.
Soundet är huvudsakligen akustiskt och koncentrerar sig på instrument som lutinstrumenten oud, saz och hajhouj, de skalmejaliknande tarota och gralla, samt olika handslagverk. Saxofonen, elbasen och elgitarren och trumsetet hjälper mest till att ge musiken ett modernt skimmer. Men rötterna, och rytmerna, är gamla. Även när de jazzas upp, som på Ziryab y la gacela.
Sångaren José Maria Calas röst är ljus, inlevelsefull och genomträngande. Genomsyrad av intensiv flamencokänsla firar han flera segrar, nästan på egen hand. Gästsångerskan Lola Vegas eteriska röst förhöjer de orientaliska stämningarna på jazzrockinspirerade Petenegras och klagovisan Romance de la monja, som tillsammans med funkiga Ya adili billah, är skivans bästa spår.


Fler recensioner

Annonser