! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Från Madagaskar till Paris Lira Gillar

Razia

Akory

Skivbolag: Cumbancha/Border
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 29 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ett liv som präglats av resande och byte av bostadsort. Razia föddes i Madagaskar, flyttade till Gabon när hon var elva och pluggade sedan i Frankrike. Musikaliskt är hon också uppväxt med stor bredd, från tidiga afrikanska storheter som Fela och Papa Wemba till fransk chanson samt pop och rock.
Med den bakgrunden rör hon sig rätt fritt i sin musik, som både har starka rötter och och blickar utåt. Hennes första skiva Zebu Nation var djupt förankrad i musiken från Madagaskar. På uppföljaren, den nya Akory, är musiken fortfarande förankrad i traditionen men förhåller sig friare till den samma. Afrikanskt flyt med gungande bas, trummor och luftiga gitarrer kompletteras med dragspel, marovany, en slags cittra från Madagaskar, samt fiol och blås på några låtar.
Med stor integritet skapar Razia en oemotståndlig berättande musik, böljande och ofta dansant. Stort patos i texter, som handlar om ansvar för miljön, att ta vår egen livsväg på allvar blandat med kärleksmagi och släktens historia. En på många sätt rik skiva där glädjen segrar till sist.

Annonser