Skivrecension

Aiê
Brasiliansk-portugisiskt samarbete svänger fint

Luizga + Edgar Valente

Aiê

Skivbolag: Ajabu!
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira 
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Skivmärket Ajabu! uppvisar fortsatt hög svansföring i att upptäcka och signa nya förmågor inom världs- och folkmusik från den södra hemisfären. Luiz Gabriel Lopes, med rötterna i Brasilien, och Edgar Valente, hemmahörande i Portugal, har båda relativt långa karriärer på den alternativa musikscenen med många eklektiska samarbetsprojekt bakom sig, men släpper här sitt första album tillsammans.

Duon jobbar stadigt stående i bossanova-traditionen (eller snarare Musica Popular Brasileira) men med en tydlig förkärlek för även mer oborstad brasiliansk folklore starkt präglad av de afrikanska slagverken. Duon intresserar sig även för brasilianska ursprungsbefolkningens musik och instrument.

Med albumet vill Lopes och Valente bidra till den musik som bejakar och vårdar musikens magiska kraft, samt hylla naturen och allas vår andliga sida. Personligen skulle jag vilja få till mig i alla fall någon låt med mer drag och tyngd, men det är inte alls dumt att förföras av det harmoniska och fjäderlätta svänget som gör att jag hör ekon från de stora brassarna som Chico Buarque, Djavan och Maria Bethânia.


Fler recensioner

Annonser