! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musikalisk överfart

Boreas

Ahoy hoy

Skivbolag: Isle Music Scotland
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 16 maj 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De fyra kvinnliga musikerna i gruppen Boreas från Norge och Skottland har under många år gjort musikaliska resor fram och tillbaka över Nordsjön. Gruppens namn är ett gammalt hälsningsord hämtat från sjöfartslivet.
Boreas består av mångsidiga erfarna musiker som har utgångspunkten för sin musik i en blandad repertoar. De olika tonfallen från norsk och skotsk folkmusik i en nyare tappning gör debutplattans arrangemang till en stämningsfull gungande resa.
Från Norge kommer Britt Pernille Frøholm på hardingfela, omtalad för sin bredd i spelrepertoaren, och Irene Tillung på dragspel med både klassisk repertoar och folkmusik i bagaget, dessutom med världsturnéer i sin erfarenhet. Från Skottland ingår fiolspelaren Lori Watson som doktorerat inom området traditionsmusik och Rachel Newton på harpor, också eftertraktad utövare inom gaelisk sång.
Boreas bjuder på en melodiskt och rytmiskt tilltalande kombination av det typiska och igenkännbara från de båda musikområdena. Allt framförs i en personlig och nyskapande form som låter musiken växa långt utanför sin folkligt traditionella grund.

Annonser