! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Akustisk folkrock Lira Gillar

Trad.Attack!

Ah!

Skivbolag: Nordic Notes
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 3 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gamla folksånger har utgjort material och inspiration för otaliga nutida folkmusikband, men få har använt sig av dem på samma sätt som Trad.Attack! På inte mindre än sju av de tolv spåren på denna estländska trios debutskiva har de vävt in gamla arkivinspelningar i sitt annars mycket moderna sound och spelar så att säga tillsammans med dem. De inspelade rösterna blir liksom ytterligare ett instrument på ett mycket snyggt sätt. Även när gruppens medlemmar själva sjunger behåller de det monotona groovet som ofta finns i de gamla inspelningarna, som exempelvis i Oleks mine olemine.
Trion har den udda sättningen akustisk gitarr och trumset samt estnisk säckpipa/mungiga/sax/flöjt spelade av Sandra Sillamaa, och den oerhört genomarbetade och detaljrika produktionen ger en riktigt fet ljudbild. När säckpipan får en elektronisk wahwah-effekt i låten Unes blir det nästan löjligt läckert, liksom de hypnotiskt ösiga mungigagrooven i andra spår.
Ah! är tveklöst en av de mest säregna folkmusikskivor jag hört på åratal, och även en av de bästa. Gruppen har trots att den bildades 2014 redan turnerat i en mängd länder, och vi kan bara hoppas att den snart kommer även till Sverige. Är liveshowen i närheten av så här bra lär det bli alldeles ypperliga spelningar, så det är dags för Sveriges artistbokare att höra av sig till Estland!

Annonser