! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Indi-jazzrock

Rudresh Mahanthappa’s Indo-Pak Coalition

Agrima

Skivbolag: www.rudresh.com
Recenserad av: Andesr Pihl
Publicerad: 20 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Av de flesta musikaliska traditioner vi har i västvärlden förväntar vi oss utveckling och påverkan. Andra traditioner utanför vår sfär, som den indiska musiken, har vi mycket lättare att tänka oss som statiska och stillastående. Kanske är det därför en saxofonist som Rudresh Mahanthappa känns så uppfriskande att höra.
Mahanthappa är uppväxt i Colorado som andra generationens invandrare från Sydindien varifrån han hämtar sina musikaliska rötter. Med gitarristen Rez Abbasi och trummisen Dan Weiss gav han ut den uppmärksammade skivan Apti, som korsade jazz och traditionell sydindisk musik.
Allt som var spännande med den skivan tas ett steg längre på nya Agrima. Detta är tacksamt nog ingen ECM-produktion med snygga rumsklanger. Det låter snarare ohyvlat och lite ruffigt, till synes hämtat direkt från gruppens många spelningar på New Yorks jazzscener. Alla tre musikerna använder sig av live-elektronik för att ändra hur deras instrument låter i ögonblicket och tillsammans bygger de upp ständigt passerande ljudbilder.
Mahanthappa är virtuost flyhänt, Abbasis gitarr ligger och oroar som en huggfärdig kobra och brakar in i händelserna där han känner att han behöver. Om uttrycket är sydindiskt, rock eller jazz går inte att säga, det ändrar sig från sekund till sekund, levande och oförutsägbart.
Agrima är musik som kan lyfta vilken grå höstdag som helst.

Annonser