! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzfunk och världsmusik

Marcus Miller

Afrodeezia

Skivbolag: Blue Note/Universal
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 26 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med sin nya skiva har producenten, basisten och låtskrivaren Marcus Miller åkt runt i världen för att hitta källorna till rytmerna i den afroamerikanska musiken. Det var efter att ha blivit utsedd till UNESCO Artist for peace som han fick idén till att göra den här skivan.
En utmärkt idé ska det visa sig också på det musikaliska resultatet. Här blandas hans typiska slapbas-stinna jazzfunk med stilar och instrument från olika afrikanska länder, från Sydamerika, Karibien och olika ställen i USA, bland annat New Orleans. På några spår bildar rytmer och instrument från Afrika stommen i musiken, med basistens särpräglade slapbas i förgrunden och kortare solon med saxofon och trumpet. På andra spår hörs det finaste spel på bandlös bas jag hört från Marcus Miller. Det gäller till exempel på smäktande I believe I can still hear her, där huvudmelodin spelas av cellisten Ben Hong.
Ett helt gäng prominenta gäster finns med för att förgylla några spår, till exempel sångaren Lalah Hathaway och rapparen Chuck D med fler, med fler. Med på alla spår är basistens egna band med blås, gitarr, keyboards och trummor. Tillsammans genomför de Marcus Millers vision med den äran. Afrodeezia är ett riktigt njutbart album fullt av sköna, smittande rytmer och spelglädje.

Annonser