! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Haitisk afrobeat

Afro-Haitian Experimental Orchestra

Afro-Haitian Experimental Orchestra

Skivbolag: Glitterbeat
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 4 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När jag får den här skivan har Haiti just drabbats av ännu en naturkatastrof. Denna gång orkanen Matthew som kan ha dödat så många som tusen personer, vilket ändå är en liten katastrof jämfört med jordbävningen några år tidigare.
Med andra ord, det är med en lite konstig känsla i magen jag lyssnar på Afro-Haitian Experimental Orchestra. Ett projekt som kom till när afrobeatlegenden Tony Allen bjöds in till Haiti för att ge en konsert tillsammans med musiker från ön. Någon studioinspelning blev inte av, men repinspelningar mixades och det gjordes pålägg.
Allens signaturgrooves och omisskännliga triolfills hörs skivan igenom. Ovanpå ligger mängder av slagverk och själfull, ofta kollektiv, sång.
Är din hjärnas hörselcenter, precis som undertecknad, redan marinerad i tjutjazz och psykedelisk funk kanske inte experimentell är det första ord du tänker, det är ändå en rätt lyssnartillvänd skiva. Men processen verkar inte ha varit självklar utan snarare ett experimenterande. Vilket säkert har hjälpt till att få albumet precis så organiskt, spontant och lagom flummigt som pressreleasen utlovar.

Annonser