Skivrecension

Afrikalou
Afrikanskt

Robin Cochrane

Afrikalou

Skivbolag: Jambadon / jambadonmusic.com
Format: DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Robin Cochrane har dykt upp nästan överallt under det senaste decenniet, som bland annat konsertarrangör men främst som slagverkare och trummis med otaliga artister och band, från sefardiska sånger med Sirocco till Peps Perssons reggae. För närvarande ingår han i Ale Möllers band Xeno Manía och spelar med Ebo Krdum. Ändå är Afrikalou faktiskt hans första utgåva i eget namn. 

Det är musik från Afrika, i vid bemärkelse, som tycks ligga Cochrane allra varmast om hjärtat. Här spelar han låtar från olika delar av västra och södra Afrika, både traditionella och nytolkningar, tillsammans med ett gäng gäster. I centrum står den afrikanska xylofonen balafon, och Cochrane spelar även trumset och olika slagverk. Vissa låtar får en reggaetouch av Dag Vag-gitarristen Zilverzurf, just Ebo Krdum sjunger en låt och Fanta Yayo två andra. I ett spår dyker en Älvdalspolska med folkjazzsaxofonisten Jonas Knutsson upp sida vid sida med en västafrikansk sång. 

Trots myllret av rytmer och toner är låtarna på Afrikalou emellanåt rätt så stillsamma, men inte desto mindre svängiga, och är riktigt skön lyssning.


Fler recensioner

Annonser