! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Maliminimalism Lira Gillar

Africa Express

Africa Express Presents Terry Riley’s In C Mali

Skivbolag: Transgressive Records/Border
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 16 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Terry Rileys komposition In C fyller femtio i år. En komposition som ska ha kommit till Riley som i en dröm. Han hade under en period jobbat mycket med bandinspelningar, klippt och klistrat och skapat loopar och funderade nu på hur han skulle kunna skapa en liknande känsla vid ensemble-spel.
In C är musik att mötas i. För alla typer av orkestrar, stora eller små, och alla typer av instrument. (Även om Riley någon gång sagt att en ensemble på ungefär 35 personer och en speltid på 45-60 min ofta är att föredra.) Och nu har alltså In C hittat till Mali, Afrika. Hittat hem är det lätt att tänka. Här låter den mindre som något konstruerat, och kanske lite avigt, än som något alldeles självklart. Med rytmer och en känsla som påminner om en massa afrikansk musik, från uråldrig tribal-drumming till King Sunny Ade och senegalesisk mbalax.
In C Mali är mjukare och svängigare än den klassiska inspelningen från 1968. Full av energi och glädje på ett sätt tidigare tolkningar ofta saknat. Väl värt en resa!

Annonser