! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svängig pop från Dakar

Carlou D

A new day

Skivbolag: World Village/Naxos
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 14 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den senegalesiske Carlou D:s (tidigare medlem i hiphopgruppen Positive Black Soul) andra internationella album är ett svensk-senegalesiskt samarbete, inspelad i Stockholm och Dakar med Andreas Unge som producent. Andra medverkande bland andra Eagle Eye Cherry (låten Soldier) och Jesper Nordström (pianist, organist, keyboardist) och slagverkaren och Calle Real-medlemmen Thomas Eby.
Som helhet ger albumet ett blekare intryck än det helt fantastiska debutalbumet Muzikr med vilket Carlou D slog igenom internationellt som soloartist. Hans stil är en blandning av en slags folkligt, traditionellt  trubadurskap och hiphop-rötter, och en liten dos popartisteri. På detta album framträder dock en poppigare och mycket mer mainstream Carlou D.
Hans akrobatiska vokala konst med falsett (som i Fay yallahu) är imponerande. Alla låtar ur egen penna går i love-peace-harmony-anda, vilket är en del av Carlou D:s spirituella bas, grundad i Baye Fall-religionens ivsvisdom.
Klart värt att lyssna, även om skivan är lite ojämn. Låtar som Yalla nay moon om universell kärlek, den akustiskt sensuella Mbeegeel (med Ester Rada och Berita, två nya afrikanska stjärnor). Eller den häftiga Believer, som exempel. Afropop på wolof, engelska och franska.

Annonser