! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrobeat

Seun Kuti & Egypt 80

A long way to the beginning

Skivbolag: Knitting Factory Records/Border
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 9 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

International Mother Fucker, eller IMF som de kallas i vanliga fall, får sig en känga i klassiskt Fela-manér på första spåret. Seun följer i pappa Felas spår som på sin tid ändrade förkortningen för bolaget International Telephone and Telegraph (ITT) till International Thief Thief och attackerade dem som han tyckte förstörde Nigeria.
Men musiken då? Det är klassisk afrobeat så som vi känner den. Politisk, tungt svängande och feta blåssektioner. Det är ändå Felas gamla band som sonen nu är frontfigur för.
Det är utan tvivel ett riktigt bra band vi har att göra med. Men antagligen är det för att musiken i sig inte kommer med så mycket överraskningar som jag tycker att låtarna med gäster är intressantast. Som rapparna M1 (från Dead Prez) på nämnda IMF, Blitz The Ambassador på African smoke eller sångaren Nneka på Black woman.
Att bjuda in andra artister och framför allt rappare är en naturlig utveckling för afrobeaten. En utveckling som Seun leder värdigt och med en övertygande självklarhet.

Annonser