! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Duettsång mellan öst och väst

Mahsa Vahdat & Mighty Sam McClain

A deeper tone of longing

Skivbolag: Kirkelig Kulturverksted/Border
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 1 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De båda artisterna från Iran och USA gav för några år sedan ut sin första gemensamma skiva, Scent of reunion. Syftet var att genom budskapet i sångtexterna ge ett alternativ till den politiska retorikens låsta positioner. Skivan har blivit mycket uppmärksammad och därför ger man nu ut en uppföljare med texter kring hur förhållandet mellan USA och Iran  påverkar den enskilda människan. Med kärlekssånger som sjungs på persiska och engelska vill artisterna låta musiken bli både tröst och tillflykt. Fyra av Norges främsta musiker lägger bakgrundsfärg  tillsammans med två iranska musiker på ney och kamancheh.
Mahsa Vahdat är uppvuxen och musikutbildad i Teheran och har under senare år givit ut flera skivor i Norge. Hennes röst har ett tonfall av värme och innerlighet och hennes sätt att sjunga präglas av den persiska vokalmusikens konstfullhet. Men hon placerar den allt oftare inom den västerländska populärmusikens ram vilket ger en spännande stilbrytning.
Mighty Sam McClains personlighet som sångare har en helt annan valör med den starkt drivande soulartistens djupa nästan skolade stämma. När de båda röstkaraktärerna möts, ofta inom samma sång, uppstår en stark kontrastverkan mellan dem som framhäver textens budskap. Någonstans mellan de skilda vokala uttrycken möts två personligheter i en vilja att överbrygga det som skiljer.

Annonser