! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mbalax/ndagga

Mark Ernestus Presents Jeri-Jeri

800% Ndagga / Ndagga Versions

Skivbolag: Ndagga
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 2 jul 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Make no mistake, this is not sanitized music for the feel-good market or African-flavoured dub techno – this is Ndagga.”
Via en gambiansk dj kom Mark Ernestus (technolegend med förflutet i akter som Basic Channel och Rhythm & Sound) i kontakt med en typ av afrikansk musik som gjorde honom helt förhäxad – ndagga. Mbalax även kallat. Musik man möjligen kunde hitta i specialaffärer i Paris men något man var tvungen att bege sig till Gambia och Senegal för att verkligen komma nära.
Väl där träffade han trumlegendaren Bakane Seck som blev hans guide till mbalax. Musik där trumslagaryrket går i arv, ofta uppfattas som ett kall och är någonting som mestadels utövas av speciella delar av befolkningen. Men också modern musik, musik som lever där och nu i Gambia och Senegal. Trots (eller på grund av) sina djupa rötter i den lokala historien.
Trummor på trummor på trummor som smattrar, hela tiden på gränsen till upplösning och kaos. En basgång, någon gitarrslinga. Man kan finna vissa likheter med samba- eller voodootrummande. Men bara delvis. Konono #1 skulle kanske kunna vara en referens, men egentligen inte. Det här är musik du troligen aldrig har hört förut. Musik som, kanske paradoxalt, låter både uråldrig och helt ny.
Ska man hitta något som påminner om detta är det inte så dumt att gå till någon av Basic Channels tjugo år gamla technotolvor, Phylyps trak exempelvis. Musik med liknande känsla. Ernestus möte med Ndagga var ingen slump.

Annonser