! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

John Abercrombie Quartet

39 steps

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 27 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nästa år fyller John Abercrombie sjuttio år. Ändå fortsätter han att släppa en ny skiva så gott som varje år av högkvalitativa mått. Denna gång ser dock inte John Abercrombie Quartet ut som vi har varit vana vid under 2000-talet. Joey Baron är kvar på trummor, men i stället för Marc Johnson på bas ser vi Drew Gress från senaste skivan Within a song. Och för första gången på mer än trettio år har Abercrombie med sig en pianist på en ECM-inspelning: Marc Copland.
39 Steps är en finstämd skiva som andas sårbar värdighet. Abercrombies särskilda gitarrklang – både vemodig och full av ljus – harmonierar fint i de unisona melodierna tillsammans med pianot. Abercrombies och Coplands spel har även mycket gemensamt; de har samma finkänslighet och samma känsla för melodi och tajming.
Som stämningssättare innehåller skivans låttitlar dessutom inte mindre än fyra referenser till gamla Hitchcockfilmer. Vertigo, Spellbound, Shadow of a doubt och titelspåret 39 steps självt. Och visst kan man säga att skivan också utstrålar en viss klassisk Hitchcock-grå stillhet. Kompositionerna är vackra i sin enkelhet även om de kanske är lite väl nedtonade ibland.

Annonser