Skivrecension

The importance of being espetacular
Karnevalskollektiv Lira Gillar

Thiago França presents A Espetacular Charanga do França

The importance of being espetacular

Skivbolag: Mais Um Discos
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

São Paulo dansar och ler. A Espetacular Charanga do França bildades 2013 och är ett grymt svängigt karnevalskollektiv med händerna fulla av busiga blåsinstrument och pådrivande slagverk. Cumbia möter baile funk och jazz och diverse annat partyförhöjande i deras musik. Det rycker i benen och mungiporna får sig en redig duvning. På sång hör vi brasilianska personligheter som Lucas Santtana, Tulipa och Jucara Marcal. Och mitt i allt dyker Michael Jacksons gamla hit Don’t stop ’til you get enough upp, bokstavligen talat ett paradnummer i sin nya trombon- och trumpetstinna karnevalsdräkt.

På tal om just paradnummer så rymmer skivan The importance of being espetacular orkesterns kändaste låtar samt två nya exklusiva nummer, inklusive nämnda Wacko Jacko-hit. Det är första gången deras musik presenteras internationellt på allvar. Ledaren Thiago França grundade en gång i tiden afropunk-pionjärerna Metá Metá, och hans trumpet har hörts på skivor med Criolo, Elza Soares, Céu och den här gästande vokalisten Lucas Santtana. 

På karnevaler kan gruppens medlemsantal utökas till uppemot sextio brassblåsare och trettio slagverkare. Riktigt så många är nu inte med på den här skivan men om du smäller på den riktigt högt hemma på stereon och bjuder in några vänner kommer det snart att kännas så.


Fler recensioner

Annonser