! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Engagerande trestämmig sång Lira Gillar

Maddy Prior

3 for joy

Skivbolag: Park/Border
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 24 feb 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Maddy Prior vet man var man har. Aldrig en dålig skiva, bara mer eller mindre intressant, beroende på hur mycket hon förlitar sig på gamla hjulspår. 3 for joy hör definitivt till den intressantare kategorin. Den är till och med lite av en uppenbarelse.
Prior samarbetar den här gången med två musiker, multiinstrumentalisten Giles Lewin (före detta Bellowhead och Carnival Band) och en av alla dessa talangfulla, unga brittiska folkmusiker, Hanna James på dragspel och clogdancing. Båda sätter sin prägel och stämpel på skivan, redan från spår ett, Lock the door Larriston, där Lewin spelar mandola och fiol och James dansar, medan båda sjunger trestämmigt med Prior.
Lewin och James ansvarar också för en virvlande instrumental östeuropeisk duett på fiol och dragspel. Och de avslutar skivan med en vacker säckpipelåt från Northumberland, på säckpipa och dragspel.
Men 3 for joy är framför allt en sångskiva. Nästan hälften av skivans 14 spår är dessutom a cappella; det östeuropeiska temat fortsätter även här, med Nauchila sa hubava Doina, där Hannah James glatt tar för sig i förstastämman med sin orädda, lätt sträva röst. Prior själv gör ett storjobb på An undoing world, en klezmersång om etnisk rensning, innan James och Lewin avslutar spåret med instrumentala Der glater Bulgar.
Med enkla medel och en liten ensemble har 3 for joy blivit en riktigt fräsch och engagerande skiva. Och även om den är en grupprodukt, är det tydligt att det ännu inte är dags att avfärda Maddy Prior.

Annonser