! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improviserad tut- & vokaljazz

Seval

2

Skivbolag: 482 Music/Plugged
Recenserad av: Lennart Olausson
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Datorer ”tänker” i 1 och 0. Människor … gläds åt idén om 2.” Så inleds pressreleasen för Sevals 2, vilken är en skiva för människor – slankare, elakare och hårdare än debuten I know you. Trots detta går man denna gång från vinyl till att släppa på binär cd. Fler lyssnar fortfarande på cd än lp, men jag tycker nog att resonemanget haltar lite.
På 2 fokuserar bandet mer på musiken än de politiska och filosofiska texterna. Men det är ändå kring de fasta texterna som allt kretsar. 2 är fria improvisationer, ett slags musikaliska ögonblickshändelser, som skiftar skepnad från spelning till spelning. Det vi hör på skivan är därför inte alls det vi kan förvänta oss att höra på en konsert.
Hur låter det då? Ja, för att citera pressreleasen igen, har Seval ”… på ytan kanske alltid varit mer tillgängligt och ”angenämt” än många av bandmedlemmarnas andra projekt…”
Ibland, i de instrumentala styckena, tänker jag att så här skulle nog ett nedbantat Oh Yeah Orchestra låta. Mycket tack vare Chicagoboende Fred Lonberg-Holms fantastiska cellospel som genomsyrar hela albumet, och Emil Strandbergs snabbskiftande trumpet. David Stackenäs gitarrspel är brilliant, vilket gnistrar klarast på Simple flowers. David och Emil har vi tidigare hört spela tillsammans på Lina Nybergs senaste Palaver.
Patric Thormans basspel kommer däremot aldrig riktigt fram. Han verkar hålla sig mest i bakgrunden. Desto mer framträder röstakrobatösen Sofia Jernberg. I början av skivan sjunger hon nästan ”vanligt” – ja, alltså om nu man tycker att till exempel Lina Nyberg sjunger ”vanligt”. Men ju längre in på skivan man kommer desto mer röstakrobatik blir det. Från spår fem (Boredom is bliss) framträder den Sofia som i alla fall jag blir helt hänförd av. På varje lyssning av 2, precis som på konserter, dyker två frågor upp i mitt huvud när jag fått klart för mig att Sofia skapar dessa förunderliga ljud med sin röst: Hur lyckas hon få fram ljuden med enbart rösten? Och hur kom hon på att hon kunde få fram dessa?
Seval 2 är likt ett musikaliskt svar på esperanto – inte alltid enkelt men universellt.

Annonser