! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Flöjtens folkliga kropp

Ralsgård & Tullberg

+1

Skivbolag: Kap Syd/Plugged
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 13 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Ralsgård och Tullberg gav ut sin första skiva 2010 lyfte de fram den tradition som flöjtspelet förr haft inom folkmusiken, särskilt i södra Sverige. De visade i sitt samspel på traversflöjt den variation av låtar som fanns i den tidens dans- och bruksmusik där flöjten var vanlig.
På sin nya skiva går flöjtduon nu vidare med både traditionella och nykomponerade låtar och utvecklar sitt samspel i delvis nya former. Den fint utförda variationen i klanger och melodispel mellan flöjterna gör varje låt till ett litet mästerstycke. Melodistämmorna som lågmält växer ur de båda blåsarnas flöjter flätas tätt in i varandra, som kunde de komma ur samma andetag.
Denna gång har Ralsgård och Tullberg också tagit in gästmusiker som tillför ytterligare dimensioner i flera av numren. Göran Månssons kontrabasblockflöjt lägger en mörk murrande fond bakom de ljusa flöjterna. Leo Svenssons cello och Niklas Roswalls harpor skapar med sina stråkar sträva och rörligt melodiska stämmor i låtarna. Bengt Almfjord på cembalo gör distinkta anslag i musiken och Anna Roussel ger som den tredje flöjtisten på skivan låtarna en fylligare ton. Det huvudsakliga innehållet på skivan kommer ändå från den flödande elegans i flöjtspelet som Ralsgård och Tullberg själva presterar.

Annonser