Redaktionsbloggen

Provspel i det gröna av några utvalda meter musik. Bild: britabjors.se

Skapar musik i kilometer

26 mar 2024

Hur låter en kilometer musik? Hinner man ens lyssna igenom den på helg? Eller en vecka?

Svaret ges i Malmö, där sångerskan, kompositören och allkonstnären Brita Björs senare i vår har premiär för sitt verk 1 km musik.

– Det blir en kilometerlång slinga som täcks av noter och som är uppdelad i 20-25 musikstycken. Styckena är 22 meter långa vardera, så det blir många satser i ett enda stort verk. Vissa av satserna hör ihop och andra gör inte det alls. Och vissa partier av noterna är lite mer oväntade och experimentella … Som ett helt blått parti, och en del symboler, bilder, grafisk notation och noter som inte riktigt går raka vägen som man kanske annars är van att se dem göra.

Med sin bakgrund i folkmusiken har Brita Björs alltid haft en ganska avspänd attityd till notbilden.

– Som folkmusiker förhåller man sig ganska styvmoderligt till noter, skrattar Björs.

– Noterna är ju aldrig hela sanningen, så jag vill att stycket ska ha ett lekfullt förhållningssätt till den skrivna musiken.

Det var när Brita Björs gick en onlinekurs via Gotlands Tonsättarskola under pandemin som idén till verket föddes. Sen rullade det på: hon fick kommunalt, regionalt och statligt stöd för projektet och planen är att verket ska ha premiär i slutet av våren någonstans i Skåne. 1 km musik kommer sedan att kunna upplevas på flera olika sätt och på flera olika platser.

– Det ska finnas på tre olika ställen. I staden, i skogen och någon typ av inomhus. Vi har också pratat med Skåneleden om att sätta upp verket längs någon av vandringslederna där. Vi ska åka ut på en liten scoutingtur snart och titta på lämpliga ställen de har gett förslag på. Och för att sätta upp verket inomhus har jag funderat på typ … tänk om det finns någon hangar eller flygplats där vi kan sätta upp det!

Originalensemblen som ska framföra verket består av en något brokig sättning.

– Vi är ett litet gäng. Jag ska vara med och sjunga och så är det Sven Midgren som spelar fiol, Harald Leander på lite olika blåsinstrument och kanske bas. Och Tina Quartey på slagverk. Det är kul med slagverket för det känns lite mer oväntat att höra de noterade melodierna tolkade på till exempel berimbau eller shekere!

Brita Björs vill uppmuntra den som besöker 1 km musik till att ta med sig sitt eget instrument.

– Jag vill gärna att folk ska gå runt och prova att spela noterna! Ibland kommer vi ha guider där som förklarar hur verket kan spelas, men ibland kommer det kanske bara finnas en inforuta som förklarar. Jag vill också bjuda in kulturskolor till att komma och spela verket, och ha workshops där folk får gå runt och spela det.

Det smids mången plan som ni förstår. Kolla in Brita Björs hemsida för uppdateringar om var verket kommer att dyka upp i Skåne med start i maj.

Uppdatering: den 19 maj går det att ta del av detta verk i Trollskogen i Torna Hällestad, strax utanför Lund. Först en performance med fem yrkesmusiker, följt av ”allmänhetens åkning” där vem som helst kan ta med sig instrument och delta. Själv notsystemet kommer att finnas på plats hela perioden 14-26 maj, för den som inte kan just den 19:e.

Text: Sunniva Brynnel

[ur Lira #1 2024]


Fler recensioner

Annonser