Redaktionsbloggen

Joel Lyssarides var gästaartist i mötet mellan Ida Sand och Bohuslän Big Band. Bild: Leo Ahmed

Sjungande pianomusik i oväntat möte

17 okt 2021

Ida Sand med Bohuslän Big Band och Joel Lyssarides
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm Jazz Festival 15 oktober

Publiken bänkar sig andäktigt i den mäktiga konsertlokalen på stora scenen i Kulturhuset Stadsteatern. Det är snudd på fullsatt, bara ett fåtal biljetter på balkongerna är kvar. Ljuset spelar i blått och lila över scenen, med en storbandsuppsättning, en konsertflygel, ett elpiano och en mängd solistmikrofoner.

Stämningen är laddad och förväntansfull, och musikerna infriar alla förväntningar med råge. En och en halv timme i ett kraftfullt tempo.

Konserten är ett oväntat möte mellan Ida Sand, pianist och soul-, blues- och jazzsångerska och Bohuslän Big Band, ett av Sveriges roligaste storband. Gästartist är pianisten Joel Lyssarides och temat för konserten är musik skriven av pianister, och särskilt av sjungande pianister.

Det blir en hyllning till Chick Corea och till Elton John, musik skriven av Ida Sand själv, något stycke av Joel Lyssarides och av flera andra pianospelande tonsättare. Arrangemangen är ofta gjorda av medlemmar i BBB.

Ida Sand sjunger flärdfritt och personligt, och samspelet mellan henne och Joel Lyssarides är tajt och lyhört. Alla på scenen verkar ha väldigt roligt. Och publiken svarar med rungande applåder. En mycket värdig inledning på årets jazzfestival, med andra ord.

text: Eva Nikell
bilder: Leo Ahmed

Annonser