Redaktionsbloggen

Kunde Beatles så kan Jidder. Spela på hustak alltså. Bild: Yassine Mohamed

Schottis med Kairos myller som fond

4 mar 2022

Sydsvenska folkmusiktrion Jidder har gått på sparlåga några år men kommer under våren att spela in sitt andra album. En av låtarna kommer att bli Solhägring som vi får en försmak av här i form av en liveinspelning gjord i Kairo.

Hur hamnade ni på ett höghustak i Kairo?
– Vi blev inbjudna att spela på det egyptiska kulturcentret Makan och på en festival i Kairo. Hustaket hos en bekants bekant blev då en plats för att njuta av sol och utsikt över en stad med en helt annan puls och anda än vad vi är vana vid i Sverige. Låten Solhägring kändes självklar att spela in på platsen. 

Berätta om låten, Solhägring!
– Det är en schottis som skrevs av Gabriel Hermansson för en tid sedan under en rephelg med Jidder i halländska Haverdal. Låten var ännu namnlös när vi spelade in videon i Kairo. Solhägring beskriver den kvällens mystiska skymning där Gizas pyramider framträdde som en solbeklädd hägring i horisonten.

Ert senaste och hittills enda album var Music of Skåne som kom ut redan 2011 – vad fick er att återstarta trion?
– Jidders första platta blev en satsning med ett bredare grepp om den lite egna skånska kulturen, med musik, arkitektur, historia, prosa, mat och så vidare. Plattan ledde oss till spelningar i Kanada, USA och runt om i Europa. Därefter har gruppen legat i dvala några år då medlemmarna varit engagerade i andra projekt på den svenska folk- och världsmusikscenen. Nu står stjärnorna rätt för att växla upp Jidder igen med planerat albumsläpp under året!

Jidder består av Gabriel Hermansson på cittern, Maria Bojlund på fiol och Markus Tullberg på flöjt, och kan närmast upplevas på konsert tillsammans med Carolinae Damkör i Lunds Allhelgonakyrka den 8 mars. Albumet väntas blir färdigt till hösten.

Patrik Lindgren

Annonser