Redaktionsbloggen

Faksimil ur Lira #2 2024, där vi möter saxofonisten Martin Küchen.

Scenpremiär i helgen för Küchens magnum opus

8 maj 2024

Ni har väl läst den långa intervjun med Martin Küchen i Liras fortfarande hyperaktuella vårnummer? Där berättar han bland annat om storsatsningen på jazzoperan The death of Kalypso. Nu är det äntligen dags för premiär på svensk mark och det i dagarna tre på teater Moment i Stockholmsförorten Gubbängen.

Fredag, lördag och söndag den 10-12 maj ges alltså denna unika föreställning där ”antika myter och tidlösa teman möter nutida frågeställningar”, som det står i programmet. Musiken framförs av den stjärnspäckade jazzgruppen Angles förstärkta med stråkar, och sång av den sublima Elle-Kari Sander. Musik och libretto är skrivet av Martin Küchen själv, arrangemangen av Küchen tillsammans med Sander och Alex Zethson. Scenisk regi av Andreas Boonstra.

Det hela har just släppts på skiva och i den ännu ej publicerade recensionen (kommer i Lira sommarnummer) kallas det hela för ett ”av krig, kärlek, sorg och vrede format mästerverk” och vidare ”Küchen väver ihop berättelsen om Kalypso med sina egna erfarenheter och minnesbilder till ett drama som på ett obönhörligt sätt tränger sig in i märgen på den som lyssnar.”

Så, ja, ni fattar ju: det här ska inte missas helt enkelt.

Exemplar av det aktuella Lira-numret kommer att finnas till salu i samband med föreställningarna.

Länk till evenemanget.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser