Redaktionsbloggen

Sårbarhet och kampvilja i filmen om Lina Nybergs Balcony variations

6 sep 2021

I oktober förra året var det urpremiär för Lina Nybergs stycke Balcony variations, ett beställningsverk från Länsmusiken i Stockholm som framfördes av Lina Nyberg Tentet på Stockholm Jazz Festival.

Filmaren Ellinor Sterner Bonander gjorde sedan en femton minuter lång video till stycket, som har premiär här på Lira.se i dag.

Filmen börjar i påfallande tomhet, ensamhet och distans med musikerna utspridda på teaterbalkonger. Men redan där finns något slags gryende hopp i musiken, och efterhand förbyts det ödsliga i alltmer stegrande energi och myller som möjligen också rymmer något hotfullt och ifrågasättande – och i slutet snarast något drömmande, om en ”brand new start”.

Lina Nyberg berättar att Ellinor Sterner Bonander fick fria händer utifrån texten och hur hon beskrev sina tankar runt musiken.
– Ellinor är själv musiker och klipper så fint rytmiskt och musikaliskt tycker jag!

Stycket skrevs under pandemin – vad var det du ville förmedla med musiken? 
– Jag kände att jag ville ta fasta på hoppet om att saker går över eller går att komma över i alla fall. Jag blev också så rörd av alla filmer man såg på nätet med folk som sökte kontakt via fönster och balkonger. En period klappade vi händerna för IVA-sköterskorna varje kväll – och hörde grannarna längre ner på gatan klappa och tjoa. En känsla å ena sidan av kampvilja och fnissig gemenskap men förstås främst stöd för dessa krigare som jobbar på sjukhusen.

Vad tar du med dig ur pandemin?
– Jag tar med mig känslan av vår sårbarhet, som människor, och samhällets och vår livsstils sårbarhet. Men också vår styrka (alltså vi, som människor) att vi kommer att styra upp det här tillsammans, med samarbete och tillit. Vi lever ju nu och livet fortsätter, trots allt. Framtiden blir ju uppenbarligen aldrig som man tänkt sig. Det enda man kan göra är att fortsätta framåt.

Patrik Lindgren

PS: Lina Nyberg Tentet ger en rad konserter den här veckan, där bland annat Balcony variations kommer att framföras:
8/9 Bollnäs Jazzclub
9/9 Umeå Jazzstudio
10/9 Fasching, Stockholm

Annonser