Redaktionsbloggen

2023 fick duon en Grammis för årets folkmusik. Bild: Tove Wall Dyrting/Grammis

Sara Parkman och Hampus Norén nominerade till Nordiska rådets musikpris

28 maj 2024

Nordiska rådet delar årligen ut ett stort musikpris, vartannat år till en utövare, vartannat till en kompositör. Årets pris gäller det senare och totalt tolv verk från de olika nordiska länderna har nominerats.

De utvalda svenska verken är Anders Hillborgs Cellokonsert samt albumet Eros agape philia med musik skriven av Sara Parkman och Hampus Norén.

Nomineringen för den senare lyder som följer:

Sara Parkman (f. 1989) är en unik röst i den samtida svenska musiken. I snart ett decennium har hon tillsammans med parhästen Hampus Norén – som i nära samarbete med Parkman komponerar och producerar all hennes musik som soloartist – förnyat den svenska folkmusiken med en aldrig sinande energi, uppfinningsrikedom och mod.  
Duon har, med stor respekt för den svenska folkmusikens melodiska, musikantiska och melankoliskt klingande rötter, injicerat genren med poprefränger, personliga texter, elektroniska beats, varma stråkar, maffiga körer, berättande scenkonst och ambitiösa konceptalbum. 

Eros agape philia är Sara Parkmans tredje album i eget namn, ett verk som skildrar kärlek ur tre olika perspektiv – den erotiska, den heliga och den djupt vänskapliga. Musiken formar sig smidigt efter de olika stämningslägena som de poetiska låttexterna dikterar – ömsom ödesmättat och vemodigt, ömsom explosivt livsbejakande – med sällskap av bland annat kören Hägersten A Capella dirigerad av Kerstin Börjeson.   

Skivan är en djärv utveckling från Sara Parkmans föregående album, det religiöst utforskande Vesper (2019), men minst lika fascinerande och mångbottnat. För Eros agape philia belönades Sara Parkman med en Grammis i kategorin ”Årets folkmusik” på Grammisgalan 2023, och på Manifestgalan 2023 belönades hon både för ”Årets folk”, ”Årets experimentellt” (för en annan skiva, Funeral folk, ett samarbete med Maria W. Horn) och SKAP och Manifests pris till årets kompositör (för sin samlade gärning). 

Bland övriga nominerade kan nämnas den finländska jazzsaxofonisten Linda Fredrikssons album Juniper, den norska hardingspelaren Anne Hyttas album Brigde och isländska jazzpopstjärnan Laufey med skivan Bewitched.
Vinnaren avslöjas den 22 oktober och priset består av 300 000 danska kronor.

I Liras sommarnummer, ute nu på fredag, kan du läsa ett stort reportage om det kollektivt drivna skivbolaget Supertraditional, där Sara Parkman och Hampus Norén hör till den innersta kretsen.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser