Redaktionsbloggen

Rostam Mirlashari kommer till Södra Teatern. Bild: Martin Baretta

Rostam Mirlashari presenterar Rozhnak med stor konsert i Stockholm

7 mar 2022

Den första mars släpptes Rostam Mirlasharis album Rozhnak, och i senaste numret av Lira kan du läsa om såväl musiken som den baluchiska historien och Rostams egna dramatiska levnadsöde.

Söndag den 20 mars är det dags för stort upplagd releasekonsert på Södra Teatern i Stockholm och vi ringde upp för en lägesrapport. Rostam är tagen av den senaste tidens katastrofala utveckling i Ukraina, att än en gång tvingas se dylika bilder, liknande de han själv upplevt i bland annat Iran.

– Det gör så ont i hjärtat att återigen se det här och tvingas konstatera att det inte har blivit bättre i världen under min levnad, tyvärr … Så nu måste vi mer än någonsin önska oss fred och förståelse och respekt.

Konserten hålls samma dag som vårdagjämningen och därmed också nouroz, en central högtid i en lång rad kulturer, exempelvis den baluchiska som Rostam Mirlashari kommer från.

– Nouruz är den nya dagen, en hyllning till ljuset och en metafor för hoppet, att allt börjar på nytt igen. För mig handlar det också om ett hejdå till det gamla, och om förlåtelse, det kan vara i egna relationer eller vad som helst.

Med sig på scen har Rostam Mirlashari ett handplockat stort band av musiker med högst skilda bakgrunder. Bland annat hörs Daniel Reid på saxofon och dragspel, Mårten Hillbom på slagverk, Wali Heidar på det afghanska stränginstrumentet rubab och sonen Bamshad Mirlashari på piano.

– Ja, det är många fast det är ändå en kompromiss med mig själv … Jag tenderar att vilja ha med alldeles för många när jag spelar, jag vill att alla ska vara med, haha! Och så blir allt för stort och krångligt ….

Berätta om ditt instrument, tanburag!
– Det ett väldigt gammalt baluchiskt instrument som berättande sångare använder för att kompa sig själva. Ofta har man också en sorud med, för melodispel, ett slags fiol som spelas liggande i knät.

Förutom Rostam Mirlashari framträder även den kurdiska sångerskan Shnå Ahmadi samt Afghan Trio.

Patrik Lindgren

ERBJUDANDE Vill du gå på konserten? Och samtidigt börja prenumerera på Lira? Då har vi ett kanonerbjudande just nu: för bara 295 kronor får du både en konsertbiljett och en ettårig prenumeration av Lira. (ord pris 145 kr + 395 kr = 540 kr) Betalning swishas eller görs på plats den 20 mars men beställningen är bindande – eftersom vi måste reservera en biljett. Mejla namn och adress till kampanj@lira.se så bokar vi!

(Vill du bjuda med en vän också? Lägg till 100 kr så löser vi det.)

Läs mer om konserten på Södra Teatern här. Dagen före, den 19 mars, är det konsert med Rostam Mirlashari på Åland, den 26 mars väntar konsert hemma i Järna och den 27 mars i Lørenskog nära Oslo.

Lyssna på nya albumet Rozhnak här!

Annonser