! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ronnie Gardiner hyllas med gala i Stockholm

26 maj 2015

Jazztrumslagaren Ronnie Gardiner lever sedan många decennier i Sverige och är kanske mest känd för allmänheten från Charlie Normans trio. Men han har också spelat med många amerikanska storheter som Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan och Dexter Gordon – och är en självklar del av den svenska jazzscenen.

Men kanske blir hans primära eftermäle ändå den rehabiliteringsmetod han etablerat, The Ronnie Gardiner Method kallad.

Allt bottnar i en personlig tragedi 1980, när hans fru mördades av en nära vän och Gardiner själv var på väg att ta sitt liv. Efter att ha mött en svårt handikappad person, som likafullt utstrålade enorm livsglädje, fick Gardiner i stället en insikt om livets positiva sidor och började fundera över det han till vardags sysslade med: musicerandet.

Det hela landade i ett mycket genomarbetet och högst vetenskapligt förankrat rehabiliteringsprogram för sjukdomsdrabbade (ofta stroke och Parkinson) personer som baseras på rytmik och motorik. I januari sändes en dokumentär om det hela på Svt, och för bara en vecka sedan tilldelades Ronnie Gardiner årets Mensapris.

Nu på söndag hålls en hyllningsgala på Scalateaterna i Stockholm där stora delar av den svenska jazzeliten sluter upp: Jonas Kullhammar, Isabella Lundgren, Peter Asplund, Claes Janson, Bernt Rosengren … Entrépengen går oavkortat till The Ronnie Gardiner Method.

Och som en viss jazzpoet sa: Music is the healing force of the universe.

Länk till evenemanget.

Läs mer om metoden.

Annonser